12 Tips voor zinvolle netwerkbijeenkomsten
Onderstaande 12 tips voor zinvolle netwerkbijeenkomsten zorgen ervoor dat de netwerkbijeenkomsten die jij bezoekt, interessante en leuke netwerkbijeenkomsten worden.
Voor sommige mensen is een netwerkbijeenkomst een plezier, voor andere een crime. Maar er zijn tips die je kunnen helpen. En dat is prettig want als je zelfstandige bent kan je er bijna niet omheen. Je kunt er immers leuke en zinvolle contacten opdoen. Toch hoor ik vaak dat men niet blij is met het resultaat van een netwerkbijeenkomst.
Lees daarom deze 12 tips voor zinvolle netwerkbijeenkomsten en…pas ze toe :-)
- Waarom ga je naar netwerkbijeenkomsten, wat is het doel. Wat wil je bereiken. Maak een profiel van de mensen die je wilt ontmoeten. Stel jezelf het doel om bv. 3 mensen te spreken die hieraan voldoen. Dat geeft tevens goede gesprekstof. Maar, laat ook ruimte voor gewoon gezellige ontmoetingen, waar niet direct iets uit lijkt te komen.
- Verzorg jezelf. Neem voor de bijeenkomst een douche als je de mogelijkheid hebt. Zorg voor een goede deodorant en een lekker (subtiel) geurtje. Voor vrouwen, maak je op maar overdrijf niet, het is geen party.
- Kleed je met zorg, kleding maken de man/vrouw. Soms kom je iemand tegen waarvan je denkt wauw, die ziet er perfect uit. Maar zo kan jij er ook uitzien. Zorg dat je een paar kwalitatief bijzonder goede kledingstukken hebt die je onderling kan combineren Bovendien moeten ze de kleuren hebben die jou flatteren. Weet je niet welke kleuren dat zijn, zoek dan eens op Google of You Tube naar kleurtypen.
- Wees voorbereid om je voor te stellen. Zorg dat je een “elevator story” paraat hebt. Dit is een kort verhaal wat je aan iedereen zou kunnen vertellen. Een verhaaltje dat blijft hangen en wat ze makkelijk kunnen doorvertellen aan mensen uit hun netwerk. Vertel onder andere wat jou of jouw bedrijf zo uniek, anders maakt. Welke voordelen hebben mensen als ze bij jou aankloppen. (What’s in it for me) Vertel iets onweerstaanbaar interessants waardoor mensen om jouw kaartje vragen. Verwar dit niet een “elevator pitch”, deze gebruik je in een verkoopproces.
- Maak oogcontact en houd oogcontact, dat schept vertrouwen. Niets is zo ergerlijk dan een gesprek met iemand voeren die constant weg kijkt. Zorg wel dat je niet gaat staren, wendt je blik af en toe een paar tellen af.
- Glimlach, voel je blij en happy met jezelf. Mensen worden van nature aangetrokken door iemand die glimlacht en zich goed voelt.
- Begin al met netwerken voor je in de ruimte bent. Op de parkeerplaats, in de gang, bij de kapstok. Mensen staan dan nog niet in groepjes en je legt makkelijk contact, ook zij zijn opzoek zijn naar waar de netwerkbijeenkomst is. Bovendien is het prettig omdat je op deze manier niet alleen naar binnen hoeft te gaan.
- Stel vragen en vooral, luister. Zo heb jij de controle over het gesprek en mensen vinden het heerlijk wanneer je echt interesse toont. Hierdoor leg je een basis van vertrouwen.
- Kijk of je iets kan betekenen voor iemand / kan helpen, hiermee bouw z.g.n. je emotioneel wisselgeld op.
- Stel jouw eigen vraag en wees duidelijk en specifiek als je opzoek bent naar iets of iemand die wat voor jouw bedrijf kan betekenen. Richt de vraag niet direct op de ander maar; Ken jij misschien iemand die… of een bedrijf dat…
- Maak aantekeningen van een interessant contact, b.v. op de achterkant van het kaartje.
- Follow-up; wil je verder contact leggen en heb je nog geen afspraak op de bijeenkomst gemaakt. Stuur dan binnen 24 uur een mailtje en eventueel een week daarna nog een mail. Noem punten die je op zijn gevallen in het gesprek. Hiermee laat je zien dart je echt geluisterd hebt.
Ik wens je met deze 12 tips voor zinvolle netwerkbijeenkomsten, veel fijne en succesvolle netwerkborrels :-)