Zelfontwikkeling
Linda Hofker
Zelfontwikkeling
02/10/2016
5 min
11

Een basisinkomen voor iedereen

02/10/2016
5 min
11

Steeds vaker hoor je de roep om een basisinkomen voor iedereen. Als je op een verjaardag de vraag stelt : “ Hoe denken jullie over een basisinkomen”, kan je een leuke discussie verwachten.

Het mooie vind ik dat zo’n 20 jaar terug, de meeste mensen je voor gek versleten als je idee van een basisinkomen opperde. Tegenwoordig wordt er serieus over nagedacht en gediscussieerd. In Zwitserland is het zelfs een regeringsonderwerp. Juni 2016 vindt er een referendum plaats. Hiermee wordt besloten of het basisinkomen wordt ingevoerd. Men denkt dan aan een basisinkomen van CHF 2.500,- . Dat is iets meer dan €2.000,-.

In de jaren 70 werd in een klein stadje in Canada een beleid ingevoerd waarbij alle inwoners een minimum basisinkomen ontvingen. Met een bijzonder goed resultaat:

Natuurlijk, er was geen armoede meer. De middelbare school werd door meer mensen  afgemaakt en het ziekenhuisbezoek ging omlaag. Het aantal werkuren zakten een beetje, maar met minimale percentages (1% voor mannen, 3% voor getrouwde vrouwen en 5% voor ongetrouwde vrouwen).

Families spendeerden meer tijd aan opvoeding en onderwijs, werkenden kregen meer vrijheid in carrièrekeuze en huiselijk geweld nam af, aldus onderzoeker dr. Evelyn Forget, gezondheidseconoom aan de universiteit van Manitoba. “Als je een dergelijk sociaal programma invoert, veranderen de maatschappelijke waarden,” zegt Forget. Het experiment duurde van 1974 tot 1979.

De kans is groot dat we ooit voor een basisinkomen voor iedereen zullen kiezen. In de toekomst zal er steeds minder ‘fulltime’ werk zijn. Robots worden  slimmer en beter en kunnen steeds meer werk van mensen overnemen.

Misschien denk je dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Dat dachten de mensen ook over het paard, toen de auto net was uitgevonden. Men dacht dat er voor paarden altijd wel werk zou blijven of nieuw werk zou komen. Dat was te optimistisch gedacht, er zijn hier en daar nog wel werkpaarden. Vanaf het hoogtepunt rond 1910 is hun populatie echter drastisch afgenomen.

Vervang in deze gedachte paarden nu eens door mensen. Door de uitvinding van de computer/robots zijn er al veel banen verdwenen. En deze ontwikkeling staat nog maar in de kinderschoenen. Er is geen economische regel die zegt dat meer technologie zorgt voor meer en betere banen.

Nu denk je misschien dat die vervanging in hoofdzaak zal gelden voor de banen met een lagere opleiding en dat jij niet te vervangen bent. Wel, dat is mogelijk maar niet alleen fabrieksarbeiders en chauffeurs zullen worden vervangen. Ook, om maar wat te noemen,. doktoren, advocaten en programmeurs kunnen een groot deel van hun werk verliezen. Wil je hier meer over horen bekijk dan het 15 minuten durende filmpje onder aan dit artikel…heel interessant.

Mensen die hun baan verliezen komen in de WW en daarna vaak in de bijstand.

En zit je eenmaal in die mallemolen, dan is lastig om er uit te komen. zeker wanneer je boven de 45 bent en er steeds minder werk is. Geen werk hebben wordt door bijna iedereen als  erg ervaren en haalt vaak het plezier in ’t leven weg. In de huidige maatschappij is het immers belangrijk dat je werkt, daaraan verleen je veelal de zin van het leven en je status.

Bovendien…Uitkeringen en alle instanties daaromheen kosten ons veel te veel geld.

Heb je geen werk maar een uitkering, dan wordt je meewarig bekeken. En heb je de pech om in de bijstand te komen, dan behoor je al snel tot de klaplopers, die profiteren van het harde werk van anderen. Veel mensen zullen dat niet in je gezicht zeggen. Toch wordt er vaak zo over gedacht.

Als jij niet instaat bent om je eigen inkomen te verdienen kom je min of meer buiten de maatschappij te staan. Deze situatie en de spanningen die dit oplevert, ook op financieel gebied, zorgen vaak voor gezondheidsproblemen en gezinsproblemen. Hetgeen de maatschappij dus weer geld kost.

Ga je vrijwilligers werk doen om toch nog zinvol bezig te zijn en in de maatschappij mee te draaien. Dan krijg je het volgende dilemma. Immers, veel vrijwilligerswerk was vroeger een betaalde baan. Er was geen geld meer voor, de mensen zijn ontslagen en nu wordt het werk gedaan door vrijwilligers.

Mantelzorger zijn is ook zoiets, dit wordt tegenwoordig van iedere burger verwacht, indien nodig. Taken die nog niet zo lang geleden werden verricht door thuiszorg, verzorgingshuizen, bejaardenverzorgers, bejaardentehuizen en noem maar op.

Heb je het geluk dat je werk hebt en ben je ook nog mantelzorger voor een of zelfs meer familieleden, dan zal je ervaren dat dit zoveel tijd vraagt dat je eigenlijk niet of nauwelijks meer aan je eigen leven toekomt. En ook al doe je het met alle liefde en inzet, vaak voel je jezelf tekort schieten omdat je het gevoel hebt dat je veel meer zou willen/moeten doen dan in deze situatie mogelijk is.

Als je dankzij je werkeloosheid, de taak op je kan nemen om fulltime mantelzorger te zijn is dit meestal een zegen voor de rest van de familie. Ikzelf ben dolblij met het feit dat mijn zus geen werk meer heeft en daardoor mijn moeder van 90, die nog zelfstandig woont, nagenoeg fulltime wil en kan helpen op momenten dat dit nodig is. Gelukkig wonen ze ook in dezelfde stad, terwijl ik bijna 150 km verder woon.

Eigenlijk zijn dit rare situaties. Ontstaan door bezuinigingen, die de overheid heeft door gevoerd. waardoor heel veel banen verdwenen. Werk dat nu onbetaald wordt uitgevoerd, want het moet wel gebeuren.

En dit is nog maar een klein stukje van de huidige ontwikkeling op het gebied van banen en werk.

Feit blijft dat er in de toekomst steeds minder ‘betaalde’ banen zullen zijn.

Laten we nu eens over een andere opzet van de maatschappij nadenken.

Hoe kunnen we onze samenleving vorm geven als er voor steeds minder mensen werk is?

Het vraagt een andere manier van denken. Belangrijk is dat we kinderen niet meer opvoeden met; betaald werk is een van de belangrijkste dingen in je leven. Nee…een zinvol leven krijg je bijvoorbeeld door jezelf te zijn, plezier in het leven te hebben, je te ontwikkelen en wat voor anderen te betekenen, of je daar nu voor betaald krijgt of niet.

Stel je nu eens voor dat iedereen vanaf de geboorte, een basisinkomen zou ontvangen. Een maandelijks belastingvrij inkomen dat meegroeit naarmate je ouder wordt.

Bijvoorbeeld:

  • De eerste 16 jaar van je leven €250 per maand
  • Daarna tot 21 jaar €500 
  • Op je 21e ontvang je €1000,-
  • En vanaf je 23e €2000,-
    En dat ontvang je verder gedurende je hele leven, ongeacht of je werkt of niet.

Is dit financieel dan mogelijk, vraag jij je misschien af.

Studies hebben uitgewezen dat dit inderdaad mogelijk is en wellicht zelfs geld bespaart. Om maar even wat te noemen:
Alle uitkeringsinstanties (behalve die voor het basisinkomen) worden overbodig. Ook dus de AOW, Huursubsidies, kinderbijslag, uitkeringen voor gehandicapten, subsidies voor kunst, sport enz. enz.

Er valt een hoop spanning en stress weg, mensen leven veel gelukkiger omdat ze hun leven kunnen invullen zoals zij dat willen en ook eenvoudig anderen kunnen helpen. Gevolg…minder ziektekosten.

Men heeft tijd en geld om zich te ontwikkelen op allerlei gebieden. Ook kwaliteiten op het gebied van muziek, kunst, sporten, toneel etc. kunnen makkelijker verder worden ontwikkeld.

Betaald werk kan een aanvulling op je leven zijn maar is niet meer het belangrijkste dat je leven zin geeft. Ik kan me zo voorstellen dat onbetaald werk, dat meestal gericht zal zijn op het helpen van mensen en het veraangenamen van hun leven , veel hoger gewaardeerd zal gaan worden.

Wil je meer inkomen, dan ga je werk zoeken dat je leuk vind om te doen, een eigen bedrijf of een baan. Een werkgever moet dan per definitie een goede werkgever zijn, anders komt men niet werken. Daarentegen heeft hij veel meer kans op een gemotiveerde werknemer, die zich graag in zet.

En zo kan je nog veel verder doordenken, want hoe zal het gaan als er nagenoeg geen menselijk werk meer nodig is J
Een leuk filmpje over basisinkomen is dit:

 

Al met al denk ik dat een basisinkomen voor iedereen zeker de toekomst kan zijn.

Ik vind het leuk om hieronder te lezen hoe jij hierover denkt.

Wil je meer zien over de robotisering van werk, dan raad ik je dit 11 minuten durende filmpje aan, een eyeopener !

 

 

 

Met dat ik dit artikel plaats krijg ik via Facebook de aanvraag binnen voor het tekenen van het burgerinitiatief voor een basisinkomen in 2018.
Zo mooi, wist niet dat dit bestond.
Natuurlijk heb ik getekend 🙂  Wil jij ook tekenen ga dan naar deze site basisinkomen 2018.nl

 

 

Reacties
Categorieën