Een basisinkomen voor iedereen

Steeds vaker hoor je de roep om een basisinkomen voor iedereen. Als je op een verjaardag de vraag stelt : “ Hoe denken jullie over een basisinkomen”, kan je een leuke discussie verwachten.

Het mooie vind ik dat zo’n 20 jaar terug, de meeste mensen je voor gek versleten als je idee van een basisinkomen opperde. Tegenwoordig wordt er serieus over nagedacht en gediscussieerd. In Zwitserland is het zelfs een regeringsonderwerp. Juni 2016 vindt er een referendum plaats. Hiermee wordt besloten of het basisinkomen wordt ingevoerd. Men denkt dan aan een basisinkomen van CHF 2.500,- . Dat is iets meer dan €2.000,-.

In de jaren 70 werd in een klein stadje in Canada een beleid ingevoerd waarbij alle inwoners een minimum basisinkomen ontvingen. Met een bijzonder goed resultaat:

Natuurlijk, er was geen armoede meer. De middelbare school werd door meer mensen  afgemaakt en het ziekenhuisbezoek ging omlaag. Het aantal werkuren zakten een beetje, maar met minimale percentages (1% voor mannen, 3% voor getrouwde vrouwen en 5% voor ongetrouwde vrouwen).

Families spendeerden meer tijd aan opvoeding en onderwijs, werkenden kregen meer vrijheid in carrièrekeuze en huiselijk geweld nam af, aldus onderzoeker dr. Evelyn Forget, gezondheidseconoom aan de universiteit van Manitoba. “Als je een dergelijk sociaal programma invoert, veranderen de maatschappelijke waarden,” zegt Forget. Het experiment duurde van 1974 tot 1979.

De kans is groot dat we ooit voor een basisinkomen voor iedereen zullen kiezen. In de toekomst zal er steeds minder ‘fulltime’ werk zijn. Robots worden  slimmer en beter en kunnen steeds meer werk van mensen overnemen.

Misschien denk je dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Dat dachten de mensen ook over het paard, toen de auto net was uitgevonden. Men dacht dat er voor paarden altijd wel werk zou blijven of nieuw werk zou komen. Dat was te optimistisch gedacht, er zijn hier en daar nog wel werkpaarden. Vanaf het hoogtepunt rond 1910 is hun populatie echter drastisch afgenomen.

Vervang in deze gedachte paarden nu eens door mensen. Door de uitvinding van de computer/robots zijn er al veel banen verdwenen. En deze ontwikkeling staat nog maar in de kinderschoenen. Er is geen economische regel die zegt dat meer technologie zorgt voor meer en betere banen.

Nu denk je misschien dat die vervanging in hoofdzaak zal gelden voor de banen met een lagere opleiding en dat jij niet te vervangen bent. Wel, dat is mogelijk maar niet alleen fabrieksarbeiders en chauffeurs zullen worden vervangen. Ook, om maar wat te noemen,. doktoren, advocaten en programmeurs kunnen een groot deel van hun werk verliezen. Wil je hier meer over horen bekijk dan het 15 minuten durende filmpje onder aan dit artikel…heel interessant.

Mensen die hun baan verliezen komen in de WW en daarna vaak in de bijstand.

En zit je eenmaal in die mallemolen, dan is lastig om er uit te komen. zeker wanneer je boven de 45 bent en er steeds minder werk is. Geen werk hebben wordt door bijna iedereen als  erg ervaren en haalt vaak het plezier in ’t leven weg. In de huidige maatschappij is het immers belangrijk dat je werkt, daaraan verleen je veelal de zin van het leven en je status.

Bovendien…Uitkeringen en alle instanties daaromheen kosten ons veel te veel geld.

Heb je geen werk maar een uitkering, dan wordt je meewarig bekeken. En heb je de pech om in de bijstand te komen, dan behoor je al snel tot de klaplopers, die profiteren van het harde werk van anderen. Veel mensen zullen dat niet in je gezicht zeggen. Toch wordt er vaak zo over gedacht.

Als jij niet instaat bent om je eigen inkomen te verdienen kom je min of meer buiten de maatschappij te staan. Deze situatie en de spanningen die dit oplevert, ook op financieel gebied, zorgen vaak voor gezondheidsproblemen en gezinsproblemen. Hetgeen de maatschappij dus weer geld kost.

Ga je vrijwilligers werk doen om toch nog zinvol bezig te zijn en in de maatschappij mee te draaien. Dan krijg je het volgende dilemma. Immers, veel vrijwilligerswerk was vroeger een betaalde baan. Er was geen geld meer voor, de mensen zijn ontslagen en nu wordt het werk gedaan door vrijwilligers.

Mantelzorger zijn is ook zoiets, dit wordt tegenwoordig van iedere burger verwacht, indien nodig. Taken die nog niet zo lang geleden werden verricht door thuiszorg, verzorgingshuizen, bejaardenverzorgers, bejaardentehuizen en noem maar op.

Heb je het geluk dat je werk hebt en ben je ook nog mantelzorger voor een of zelfs meer familieleden, dan zal je ervaren dat dit zoveel tijd vraagt dat je eigenlijk niet of nauwelijks meer aan je eigen leven toekomt. En ook al doe je het met alle liefde en inzet, vaak voel je jezelf tekort schieten omdat je het gevoel hebt dat je veel meer zou willen/moeten doen dan in deze situatie mogelijk is.

Als je dankzij je werkeloosheid, de taak op je kan nemen om fulltime mantelzorger te zijn is dit meestal een zegen voor de rest van de familie. Ikzelf ben dolblij met het feit dat mijn zus geen werk meer heeft en daardoor mijn moeder van 90, die nog zelfstandig woont, nagenoeg fulltime wil en kan helpen op momenten dat dit nodig is. Gelukkig wonen ze ook in dezelfde stad, terwijl ik bijna 150 km verder woon.

Eigenlijk zijn dit rare situaties. Ontstaan door bezuinigingen, die de overheid heeft door gevoerd. waardoor heel veel banen verdwenen. Werk dat nu onbetaald wordt uitgevoerd, want het moet wel gebeuren.

En dit is nog maar een klein stukje van de huidige ontwikkeling op het gebied van banen en werk.

Feit blijft dat er in de toekomst steeds minder ‘betaalde’ banen zullen zijn.

Laten we nu eens over een andere opzet van de maatschappij nadenken.

Hoe kunnen we onze samenleving vorm geven als er voor steeds minder mensen werk is?

Het vraagt een andere manier van denken. Belangrijk is dat we kinderen niet meer opvoeden met; betaald werk is een van de belangrijkste dingen in je leven. Nee…een zinvol leven krijg je bijvoorbeeld door jezelf te zijn, plezier in het leven te hebben, je te ontwikkelen en wat voor anderen te betekenen, of je daar nu voor betaald krijgt of niet.

Stel je nu eens voor dat iedereen vanaf de geboorte, een basisinkomen zou ontvangen. Een maandelijks belastingvrij inkomen dat meegroeit naarmate je ouder wordt.

Bijvoorbeeld:

  • De eerste 16 jaar van je leven €250 per maand
  • Daarna tot 21 jaar €500 
  • Op je 21e ontvang je €1000,-
  • En vanaf je 23e €2000,-
    En dat ontvang je verder gedurende je hele leven, ongeacht of je werkt of niet.

Is dit financieel dan mogelijk, vraag jij je misschien af.

Studies hebben uitgewezen dat dit inderdaad mogelijk is en wellicht zelfs geld bespaart. Om maar even wat te noemen:
Alle uitkeringsinstanties (behalve die voor het basisinkomen) worden overbodig. Ook dus de AOW, Huursubsidies, kinderbijslag, uitkeringen voor gehandicapten, subsidies voor kunst, sport enz. enz.

Er valt een hoop spanning en stress weg, mensen leven veel gelukkiger omdat ze hun leven kunnen invullen zoals zij dat willen en ook eenvoudig anderen kunnen helpen. Gevolg…minder ziektekosten.

Men heeft tijd en geld om zich te ontwikkelen op allerlei gebieden. Ook kwaliteiten op het gebied van muziek, kunst, sporten, toneel etc. kunnen makkelijker verder worden ontwikkeld.

Betaald werk kan een aanvulling op je leven zijn maar is niet meer het belangrijkste dat je leven zin geeft. Ik kan me zo voorstellen dat onbetaald werk, dat meestal gericht zal zijn op het helpen van mensen en het veraangenamen van hun leven , veel hoger gewaardeerd zal gaan worden.

Wil je meer inkomen, dan ga je werk zoeken dat je leuk vind om te doen, een eigen bedrijf of een baan. Een werkgever moet dan per definitie een goede werkgever zijn, anders komt men niet werken. Daarentegen heeft hij veel meer kans op een gemotiveerde werknemer, die zich graag in zet.

En zo kan je nog veel verder doordenken, want hoe zal het gaan als er nagenoeg geen menselijk werk meer nodig is J
Een leuk filmpje over basisinkomen is dit:

Al met al denk ik dat een basisinkomen voor iedereen zeker de toekomst kan zijn.

Ik vind het leuk om hieronder te lezen hoe jij hierover denkt.

Wil je meer zien over de robotisering van werk, dan raad ik je dit 11 minuten durende filmpje aan, een eyeopener !

Met dat ik dit artikel plaats krijg ik via Facebook de aanvraag binnen voor het tekenen van het burgerinitiatief voor een basisinkomen in 2018.
Zo mooi, wist niet dat dit bestond.
Natuurlijk heb ik getekend 🙂  Wil jij ook tekenen ga dan naar deze site basisinkomen 2018.nl

Over de schrijver
Rik Vurens
Door

Rik Vurens

op 20 Feb 2016

Het mooie is dat alle pro-basis-inkomen mensen nooit schrijven waarom het "expiriment" in Canada in 1979 gestopt is. Dit heeft namelijk een hele goede rede!

Esther
Door

Esther

op 22 Feb 2016

Welke reden is dat?

Ineke Braam
Door

Ineke Braam

op 20 Feb 2016

Ik kan me hier helemaal in vinden. Leve de toekomst! ❤❤❤

R de Ruiter
Door

R de Ruiter

op 21 Feb 2016

Beste idee uit de geschiedenis.

G.Donderwinkel
Door

G.Donderwinkel

op 21 Feb 2016

omdat het milarden scheelt kan het bedrag best iets omhoog ...zo kun je ook de koopkracht wederom herstellen en meer banen creeeren, kan men eindelijk dat doen wat men leuk vind en waardig voor henzelf. Het past giga goed in dit systeem om de dwang er af te halen en de bemoenis afschaffen het is 2016 geen middeleeuwen , dat rijk nog steeds over arm denkt te kunnen heersen, heb vertrouwen in ieder mens in de goedheid en vertrouw daarin , als je elkaar serieus neemt en er ook naar handeld zul je meer voor elkaar door het vuur gaan. Dus minder eenzaamheid en minder afhankelijkheid ...de vooruitgang van de technologie is voor iedereen en als men daardoor werkloos(vrij) wordt, hoeft men niet voor minder worden aangezien.

douwe staal
Door

douwe staal

op 21 Feb 2016

De kans zit er ook in dat het mensdom helemaal niet meer gaat werken omdat het loon voor werk net zo hoog is als loon voor niet werk. Als je werkt vond ik dat he 10 procent meer moet verdienen als iemand die niet werkt.

Eric Klok
Door

Eric Klok

op 22 Feb 2016

Ik "zit" thuis. 53, geen werk en ook geen kans daar op. Ik ben te laag opgeleid, en heb geen diploma's. Ik heb van alles gedaan. Van vakkenvuller tot eigen ondernemer en weer "terug" tot het schoonmaken van vuilniswagens. Het maakt mij niet uit wat voor werk ik moet doen. Als het maar betaald. Mijn vrouw heeft een baan. 2 hele uren in de week! Daardoor zitten we 25 euro boven het bestaans minimum. Geen recht op huursubsidie. Geen recht op kwijtschelding van afvalstoffenheffing en ga zo maar door. Nergens recht op dus. Onder aan de lat houden we dus minder over dan een bijstandsuitkerings gerechtigde. 2000 euro in de maand? Man, ik kan er 1000 van sparen. Kom van die roze wolk af. Het kan niet zo zijn dat je op je luie reet blijft zitten en er dan ook nog 2000 euro voor krijgt. Wie gaat dat betalen? De werkende? Wie werkt er dan nog? Ik ga echt wel een baan vinden. Weet je waarom? Omdat we nu rond moeten komen van 85 euro in de week. Dat is pas een stimulans. En trouwens, als iedereen zo'n bedrag in zijn of haar handjes krijgt. Wat denk je dat dan een brood gaat kosten? Alle kosten gaan omhoog. Dus dan stelt die 2000 euro net zo veel voor als 1400 nu. Dit gezegd hebbende. Heeft er iemand nog een baan voor me?

Karib
Door

Karib

op 01 Mar 2016

Klinkt goed en lijkt mij een goed idee! Ik stem voor.

Mammoetmarketing
Door

Mammoetmarketing

op 03 Jan 2017

Lijkt me een heel goed plan, mensen hebben gelijk meer uit te geven dus winkels zullen weer beter gaan lopen en dat is allemaal alleen maar goed voor de economie. Maar vraag me af hoe dat basisinkomen betaald moet worden, want 2000 euro per inwoner bijvoorbeeld tover je niet zomaar ergens vandaan..Groeten, Fred

Linda-Hofker
Door

Linda-Hofker

op 03 Jan 2017

Beste Fred, dank je voor je reactie. Zoals ik hierboven schreef, door het instellen van een basisinkomen wordt er op andere gebieden veel geld bespaard. o.a: - Doordat er geen uitkeringsinstanties meer nodig zijn. Behalve die voor het basisinkomen natuurlijk :-) - Mensen die nu stress hebben door mantelzorg of inkomensproblemen (en dat zijn er heel veel!) zullen zich dankzij het basisinkomen, zonder stress, veel gezonder voelen. Dat scheelt dus in ziektekosten. - Er zal veel meer mantelzorg en vrijwilligershulp zijn. Ook dat scheelt de overheid in kosten. En zo ontstaan er nog veel meer kostenbesparende (re-)acties dankzij een basisinkomen. Hartelijke groeten, Linda

Brend
Door

Brend

op 21 Nov 2017

Zou een quantumstap zijn voor de mens. Echter de prijzen zouden dan niet mogen stijgen, oké normale prijsstijgingen, maar niet zoals gebeurd is met de overschakeling naar de euro.

Reactie plaatsen