Robert Kiyosaki

Als je een eigen bedrijf hebt of je wilt graag voor jezelf beginnen dan is een van de boeken die je echt zou moeten lezen  ‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert Kiyosaki.

(in het Nederlands: Rijke Pa, Arme Pa) Dit is een boek dat je mindset en daardoor je leven totaal kan veranderen. Een werkelijk belangrijk boek op het gebied van persoonlijke en financiële ontwikkeling.

Met een klein bedrijf of eenmanszaak ben je vaak slaaf van je eigen bedrijf. Als jij niets doet verdien je ook niets en is de kans groot dat je bedrijf failliet gaat. Dus je werkt hard, vaak harder dan vroeger voor je baas.

Je wilt immers een succesvol en winstgevend bedrijf hebben/opbouwen. Toch is dit niet waarom je met een eigen bedrijf bent begonnen.

Een belangrijke reden is vaak vrijheid, zowel qua tijd als qua financiën. Maar hoe bereik je dat?

Een groot deel van Kiyosaki’s informatie in dit boek is gericht op het opbouwen van passieve inkomsten; leren/ontdekken hoe jij geld voor jou kunt laten werken in plaats van dat jij voor geld werkt.

Kiyosaki heeft hiervoor, ter verduidelijking, het cashflow kwadrant ontwikkeld, zie het plaatje hierboven. (+ een uitgebreid boek hierover)

*Hierbij staat het linker deel voor: werken voor geld.

*Het rechter deel staat voor: geld voor je laten werken.

De letters staan voor:

  • E: (Employee) Medewerker – Werken voor een baas.
  • S: (Self Employed) Zelfstandige (b.v. tandarts, trainer) en eigenaar kleine bedrijven – Eigen baas zijn.

  • B: (Business Owner) Bedrijfs eigenaar – Een bedrijf met (passieve)  inkomsten waarbij de eigenaars fysieke aanwezigheid niet meer (constant) is vereist.

  • I: (Investor) Investeerder – Inkomsten genereren uit het investeren van geld.

‘Kiyosaki’ benadrukt dat financiële geletterdheid HET middel is voor verkrijgen van rijkdom. Hij zegt dat de vaardigheden vaak het best geleerd worden door scholing en ervaring. Maar ook de mensen met wie je om gaat zijn belangrijk. Zij zijn in belangrijke mate mede bepalend voor jouw houding in het leven en wel of geen zakelijk en financieel  succes.

Jezelf omringen met succesvolle en open-minded mensen is dus heel belangrijk. Maar…hoe doe je dat?

Volgens een idee van Robert Kiyosaki zijn wereldwijd cashflowclubs opgericht. Deze clubs zijn toegankelijk voor succesvolle mensen met een eigen bedrijf (of mensen die succes willen) en open-minded zijn en zich verder willen ontwikkelen op financieel gebied.

Lijkt je dat wat, zoek dan via internet een cashflowclub bij jou in de buurt.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen