Jouw gedachten zijn belangrijk voor succes

Hoe belangrijk zijn je eigen gedachten en wat voor invloed hebben ze? Dit is iets waar veel grote denkers, schrijvers en trainers zich mee bezig houden en hebben gehouden. Zoals: Napoleon Hill, Robert Kyosaki, Antony Robbins en T.Harv Eker's.

Jouw gedachten bepalen, meer dan wat dan ook de kwaliteit van je leven en van je succes.


Het klinkt misschien ongelofelijk maar je wordt wat je denkt. Jouw gedachten scheppen de voorwaarden voor je leven.

Als je je manier van denken verandert, verandert je leven. Dat is het basisprincipe.


Er is ooit een studie gedaan aan een universiteit in Amerika Waarbij 350.000 business owners gedurende 22 jaar werden gevolgd. Aan iedereen werd regelmatig gevraagd waar ze het meest van hun tijd aan dachten.
 • De succesvolste mensen vertelden dat zij dachten aan wat zij wilden bereiken in hun leven en hoe ze dat konden bereiken. Zij dachten aan waar ze heen wilden in hun leven en hoe ze daar konden komen. Zij voelden zich volledig verantwoordelijk voor alles wat er in hun leven gebeurden. En zij hadden hun toekomstplannen opgeschreven.

 • De mensen die geen succes hadden dachten daarentegen aan dat wat ze niet wilden. zij maakten zich ongerust over dingen die in het verleden waren gebeurd, die hen ongerust of boos hadden gemaakt. Zij namen niet hun eigen verantwoordelijkheid maar schoven steeds de reden waarom iets was gebeurd in andermans schoenen.Zij vonden dat het hun was overkomen, zij waren slachtoffer van de situatie. Ze konden er zelf niets aan doen. Vaak gaven ze ook de schuld aan hun kindertijd, de problemen die ze toen hadden ondervonden. En zij hadden nooit specifieke toekomstplannen.

Maar weet je, als je met succesvolle mensen praat, zal je ook regelmatig horen dat ze een hele beroerde jeugd hebben gehad of ontzettend veel problemen of een faillissement achter de rug hebben. Zij zeggen dan echter dat dat hun sterker heeft gemaakt en dat ze zonder die ervaring nooit waren gekomen waar ze nu zijn.

En ze hebben allebei gelijk!


Zij hebben zelf bepaald hoe ze hier mee om wilden gaan en wat voor invloed het op hun leven heeft gehad en heeft. Alleen... Gelukkige, succesvolle mensen realiseren zich dat zij zelf die keuze maken. Niet succesvolle, niet gelukkige mensen nemen niet zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en schuiven alles wat hen overkomt in de schoenen van een ander of de situatie waarin ze verkeren en die, zo zeggen ze, hen overkomt.

Jij hebt de vrijheid om te kiezen hoe je op een gebeurtenis reageert.


Je hebt namelijk :
 • De gebeurtenis, ook wel stimulus genoemd.
 • Daarna is er ruimte, de vrijheid om te kiezen.
 • En dan pas volgt jouw reactie of respons.

 • Er is altijd ruimte (keuze vrijheid), tussen de gebeurtenis en jouw reactie, al is het maar een fractie van een seconde.

  Het maakt niet uit wat er gebeurt en of dat in het verleden, is geweest, in het heden of de toekomst is. Jij bepaalt hoe je reageert.

  Probeer je er bewust van te zijn dat je vaak reageert op een nieuwe situatie vanuit de ervaring van een vroegere vergelijkbare situatie. En vaak is dat geen helpende/goede reactie voor deze situatie.

  Als je je dat realiseert is er opeens geen excuus meer. Je hebt het zelf in de hand.


  Vertel hieronder wat jou ervaringen zijn.


Reactie plaatsen