Multi-tasken een vloek of een zegen

Ik lijd of liever gezegd, heb geleden, aan een syndroom. Het syndroom van multi-tasken.Tegenwoordig gaat het veel beter. Al heb ik, als ik er niet alert op ben, nog wel eens een terugval.

Nu zal je misschien denken: wat een onzin, multi-tasken is toch niets ernstigs. Het is toch juist goed als je dat kan. Wel, het antwoord is ja en nee, lees maar even verder.

De voordelen van multi-tasken:


 • Je kan een aantal dingen tegelijk doen. Mannen zijn daar vaak minder goed in (Veel mannen vinden het al lastig om bijvoorbeeld koffie te zetten en tegelijkertijd een gesprek te voeren) Vrouwen zijn daar over het algemeen handiger in, wellicht niet voor niets, want in de opvoeding en begeleiding van kinderen moet je haast wel meer dingen tegelijk kunnen doen.
 • Het is ook ideaal om te kunnen auto rijden en tegelijkertijd te praten, te telefoneren (al gaat daar dan soms te veel aandacht heen) of naar iets of iemand te luisteren.
 • Ook heerlijk is het om b.v. een cursus op je mp3 speler te volgen terwijl je de hond uitlaat of huishoudelijke klusjes doet.
 • Of, zoals ik altijd deed, een aantal boeken tegelijk lezen en zelfs cursussen tegelijk volgen. Al is dit toch duidelijk al minder productief maar dat tussen haakjes.

Tot zover is er niets mis mee. Het wordt pas ernstig als je dit ook consequent gaat toe passen in je (netwerk marketing) bedrijf.

Wat zijn dan de valkuilen?


Je bent met een heel aantal taken tegelijk bezig. Het gevolg daarvan is dat je minder productief bent want wat gebeurd er; Je doet er veel langer over om iets af te ronden en zeker als dit  projecten zijn waar je geld mee wilt gaan verdienen, is dat niet slim.

Stel je hebt 3 projecten op stapel staan waar je een maand per project mee bezig zult zijn.


Op de multi-task manier:
 • Je werkt door elkaar aan project 1,2 en 3.
 • Na een maand heb je nog niets klaar.
 • Na twee maanden nog steeds niets.
 • En na drie maanden merk je tot je schrik dat er nog steeds niets helemaal afgerond is.
  Het werken op deze manier vraagt n.l. veel meer tijd.

Het gevolg van multi-tasken... je hebt in 3 maanden tijd niets afgerond en geen extra inkomen gecreëerd. Bovendien raak je gefrustreerd omdat je nog steeds niets werkelijk voor elkaar hebt gekregen.

Zo gaat het op de zelfde manier met kleinere taken. Maar ook, en dat is nog veel ingrijpender, door bijvoorbeeld twee (mlm) bedrijven tegelijkertijd op te willen bouwen. Je zal ervaren dat het zo heel lang duurt voordat ze rendabel worden en meestal werkt het helemaal niet. Gevolg... je stopt er zeer gefrustreerd mee.

Het grote probleem van mensen die leiden aan het multi-task syndroom -en ik weet het uit eigen ervaring- is dat zij zo verschrikkelijk veel interessant vinden, overal mogelijkheden in zien. Graag van alles ondernemen, veel ideeën hebben en heel creatief zijn.

Het gevolg: Ze doen teveel tegelijkertijd en krijgen veel te weinig daadwerkelijk af! En hebben dus minder succes dan ze eigenlijk kunnen hebben.

Hoe gaan de drie projecten nu als je je focust:


Je werkt ze een voor een af.
 • Je start met project 1 en dit Project is binnen 1 maand af en gaat dan geld opleveren.
 • Vervolgens doe je project 2, ook binnen 1 maand. Dan heb je al twee inkomens stromen.
 • Daarna werk je project 3 uit.

Dit is een kwestie van focussen... je hebt nu in 3 maanden tijd, 3 nieuwe inkomsten stromen gecreëerd. Dat voelt heerlijk, je hebt succes.

Ben jij ook iemand die moeite heeft om zich op een onderwerp te concentreren en dat eerst af te ronden voor je weer iets nieuws start, verander dat dan! Je zult ervaren dat je op deze manier veel productiever en succesvoller bent en sneller inkomensstromen creëert.

Laat hieronder je ervaring met al dan niet multi-tasken achter.
Reactie plaatsen